10%

Tajna se zove Erih Šlomović - Leon Pogelšek i Slavko Pregl

1.782,00  RSD (sa PDV-om) 1.980,00  RSD važi do 31 dec
Troškovi isporuke nisu uključeni u cenu
Paket popust
Količina: 3+ 5+
Popust: 5% 10%
Kod proizvoda - SKU 9788660100131
Na zalihama

Opis

Tridesetih godina prošlog veka Erih Šlomović pošao je iz Beograda u Pariz sa samo jednom željom - da postane veliki kolekcionar umetničkih dela najčuvenijih francuskih slikara. San mu se ostvario jer je uspeo da prikupi jednu od najznačajnijih kolekcija na svetu.
U atmosferi nadolazećeg rata jedan deo kolekcije pohranio je u trezor u Parizu, a drugi diplomatskom poštom poslao u Jugoslaviju gde se posle toga i sam obreo.
Ubijen je od strane nemačkih fašista, ali njegova zbirka ostala je netaknuta. Na putu za Beograd, u sudaru vozova, jedan deo zbirke biva nepovratno izgubljen a ostatak kolekcije stiže u Beograd i biva pohranjen u Narodnom muzeju, gde se i danas nalazi.
Koliko slika je uistinu nestalo u železničkoj nesreći ostalo je tajna...
Povremeno, kao što se to pre nekoliko godina desilo u Bavarskoj, na tržištu umetničkih dela nađu se dela iz "izgubljene kolekcije" Eriha Šlomovića.
Koja dela i koliko njih su falsifikovali i u svet poslali majstori svog zanata iz malog sela usred panonske ravnice blizu Pančeva u Srbiji, govori ovaj roman.
Radnja romana je zasnovana na istinitim događajima... a jedan od autora knjige bio je akter ove neverovatne priče.
O tajnama i zapletima u vezi sa likovnom zbirkom Eriha Šlomovića objavljeno je bezbroj tekstova u domaćoj i stranoj štampi. O njemu je film Donator (1979) snimio Veljko Bulajić, a knjigu Dosije Šlomović (2004) napisao je Momo Kapor.


Broj strana: 397
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Format: 21x13,5

 

 

 

 

 

 

 

Informacije

SKU
9788660100131
Kategorije
Težina
0.45 kg
Proizvođač
Broj strana:
180
Format
21 cm
Jezik
srpski
Izdavač
Admiral Books
Godina izdanja knjige
2018
Pisac
Leon Pogelšek i Slavko Pregl
Pismo
latinica
Povez knjige
Mek

Preporučeni proizvodi