Propast dinastije Obrenovića - Đorđe S. Simić

599,00  RSD (sa PDV-om)
Troškovi isporuke nisu uključeni u cenu
Kod proizvoda - SKU 9788652127597
Na zalihama

Opis

Prvi istorijski portreti četiri znamenita srpska vladara.

Slikovita i pouzdana panorama srpske političke istorije XIX veka, Propast dinastije Obrenovića istovremeno je i dragoceno svedočanstvo iz pera neposrednog svedoka i poznavaoca javnih i zakulisnih političkih prilika svoga vremena, uglednog političara i diplomate Kraljevine Srbije Đorđa S. Simića (1843–1921).

Rukopis nastao pre više od sto godina i tek nedavno pronađen, napisan uzornim i pitkim stilom, podeljen je u četiri poglavlja sa verno oslikanim ličnostima Miloša, Mihaila, Milana i Aleksandra Obrenovića. Uz originalne fotografije i predgovor istoričarke Ane Stolić, koja je priredila rukopis za objavljivanje, Propast dinastije Obrenovića pravo je otkriće i po tome što njen pisac, rođen u krilu uglednih državnika iz perioda ustavobranitelja, kako iz porodičnog predanja tako i ličnog iskustva, sagledava lične osobine i sabira politički učinak glavnih predstavnika dinastije koja je stvorila novovekovnu Srbiju.

Povest o Obrenovićima može se čitati i kao uzbudljiva i tragična priča o epohi jedne zaslužne vladarske kuće, utoliko više što je po njenom nasilnom gašenju, upravo u vreme kad je rukopis nastajao, „usledilo zatiranje tragova i rušenje višedecenijskog mita o Obrenovićima u javnom diskursu, a kolektivno sećanje na nestalu dinastiju bilo je obeleženo stereotipima tokom celog XX veka“ (Ana Stolić).

Povez knjige : Mek

Strana : 264

Format knjige : 13x20 cm

Pismo : Ćirilica

Informacije

SKU
9788652127597
Težina
0.36 kg
Proizvođač
Broj strana:
264
Jezik
srpski
Izdavač
LAGUNA
Godina izdanja knjige
2021
Pisac
Đorđe S. Simić
Pismo
ćirilica
Povez knjige
Mek